HTML

Szőlész-borász

A gyöngyösi szőlész-borász szakon tanulóknak...

Friss topikok

Mi a különbség ???

a szőlő gazda 2011.11.14. 18:44

 Egy tartozásom szeretném pótolni....

Mi a különbség a szántás és a kaszálás között?

A gyepesítéssel táphumuszt szolgáltató növényeket a talaj hasznára alkalmazzák. Ilyenkor egyéves vagy évelő takarónövényeket vetnek minden sorba vagy minden másodikba. A gyepesítés nem egyszerű talajfelszín-takarás és erózió elleni védekezés, hanem a szőlő egész ökoszisztémájára ható beavatkozás. Az alkalmazandó gyepesítéses gazdálkodás hozzájárulhat a vízháztartás javításához. A talaj pórustérfogatának és humusztartalmának növekedésével a lehullott csapadékot jobban felveszi és tárolja a talaj. Viszont a köztes növényeknek is elég magas a csapadék igénye 120 l/ m2 . Amit a szőlőtől fog elvonni ! Így a termés és a vesszőhozam csökken, hanem a bor minősége is romolhat! A talaj összetömörödhet ami rossz talajszerkezet kialakulásához vezethet. A tömörödött talajnak rossz a vízfelvevő képessége, a keletkezett repedések viszont nagyobb felületen párologtatják a talajvizet. Ez ellen lehet megfelelő talajmunkával védekezni. 

Zárásként egy gondolat amit nem rég olvastam: "- A bor semmihez sem fogható. Elgondolkodtat, érzelmeket gerjeszt, hevít és megnyugtat. Múzsa, Ámor és Bacchus egyszerre. Egy misztikus ital. Ha beszélünk róla, emberi tulajdonságokkal ruházzuk fel. Olyanok mint a gyerekeink. Azonos szeretet és gondoskodás mellett is önálló életet élnek, egyéniségekké válnak. Mikor pohárba töltjük, különös érzés lesz úrrá rajtunk. Örömöt és büszkeséget érzünk egyszerre. Ezért soha sem teher az érette folyó, megalkuvást nem tűrő, alázatos foglalatosság. "

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szoleszborasz.blog.hu/api/trackback/id/tr253382687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jollin8 2011.11.14. 23:58:27

Vagyis szántásnál: megmozgatják a talaj felszínét a sorok között, beleforgatják a földbe a növényeket is, mint amikor előkészítik a talajt a vetésre. Míg kaszálásnál nem mozgatják meg a talajt, hanem csak a felszínen vágják le a növényt, ami utána leterül (vagy hoznak talajtakarást pl. szénát).

bortszetem 2011.11.17. 13:54:03

A talajmunka a gyökereket is készteti a lefelé haladáshoz. A traktoros művelés is tömöríti a talajt.

a szőlő gazda 2011.11.17. 17:40:04

@bortszetem: Köszönöm a kiegészítést! Igen, a gyökereket is kényszeríti a lefelé haladáshoz,így a mélyebb rétegekben lévő nedvesség is elérhetővé válik a szőlő számára. A talaj tömörödöttségét viszont helyes, időben elvégzett, megfelelő eszközzel történő talajmunkával szerintem lehet csökkenteni.
süti beállítások módosítása